Ad

Thursday, 15 February 2018

NCERT SOLUTION FOR CLASS 12 FLAMINGO THE INTERVIEW

THINK AS YOU READ >>>

1. What are some of the positive views on interviews ?

Ans: Some people think that in its highest form an interview is a source of truth and an art in its practice. Many people consider it a supremely serviceable medium of communication. Our impressions of the people are created by their interviews. So interviewer holds a position of unprecedented power and influence

2. Why do most celebrity writers despise being interviewed ?

Ans: Most celebrity writers despise being interviewed because they think it is an intrusion into their lives. They think that the interview somehow diminishes them. VS. Naipaul feels that some people are wounded by interviews and lose a part of themselves. Rudyard Kipling said that interviewing was immoral. He called it cowardly or vile. .

3. What is the belief in some primitive cultures about being photographed ?

Ans: Some primite cultures believed that if one takes ,a photographic portrait of somebody. Then one is stealing that person’s soul.

4. What do you understand by the expression “thumbprints on his windpipe”?

Ans: The expression “thumbprints on his windpipe’ refers to the feeling of suffocation or strangulation.

5. Who, in today’s world, is our chief source of information about personalities ?

Ans: In today’s world, the interviewer” is our chief source of information about personalities.

UNDERSTANDING THE TEXT >>>

1. Do you think Umberto Eco likes being interviewed ? Give reasons for your opinion.

Ans: Yes, we feel that Umberto Eco likes being interviewed. For, in all his answers, he speaks at great length while answering the questions of the interviewer. At no stage, it appears that he wants to get rid of the interviewer. This is a clear indication that Umberto Eco likes being interviewed.

2. How does Eco find the time to” write so much ?

Ans: Eco finds the time to write so much for two reasons. First, as he writes about the same things but in different manners. He has some philosophical interests and he pursues them in his academic work and also in his novels. Even his books for children are about non-violence and peace.
The second thing is that he does not let go any time wasted. For example while he was waiting for his interviewer, he had written an article. He calls this time ‘interstice’ and makes full'use of it.

3. What was distinctive about Eco’s academic writing style ?

Ans: The distinctive quality of Eco’s academic writing style is his love for narration. Even his dissertation for a doctoral degree was presented as a narrative. This makes even the serious things look interesting.

4. Did Umberto Eco consider himself a novelist first or an academic scholar ?

Ans: Umberto Eco considered himself an academic scholar first. He participates in academic conferences and not in meetings of Pen clubs and writers. He writes novels only when he is not having an academic pursuit at the time. He says “I am a professor who writes novels on Sundays”.

5. What is the reason for the huge success of the novel. The Name of the Rose ?

Ans: The reason for the huge success of the novel ‘The Name of the Rose’ is a mystery. However Eco feels that it might have been because of its timings. Had it been published ten years earlier or ten years after, it might not have succeeded so well, he feels.

No comments:

Post a Comment