Advertisement

Sunday, 18 February 2018

NCERT SOLUTION FOR CLASS 12 FLAMINGO POET AND PANCAKES

Question and answer

THINK AS YOU READ >>>
1. What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up ?
Ans: There were half a dozen large mirrors and lights at all angles. So, the people subjected to the make up had to face fiery lights. Thus the writer mentions the words ‘fiery misery’ for the inconvenience of those people.
2. What is the example of national integration that the author refers to ?
Ans: The author says that there was a great deal of national integration in the Gemini studios. He says that there were Bengali, Maharashtrian, Dharwar Kannadiga, Andhra, Madras Indian Christian, Anglo-Burmese and local Tamils working together in the studios. This shows national integration.
3. What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios ? Why did he join the studios ? Why was he disappointed ?
Ans: The office boy applied make up to the players who played the role of crowd. He joined the studios years ago in the hope of becoming a star actor or a top screen writer, director or lyrics writer. He become disappointed as he could not achieve the goal he wanted.
4. Why did the author appear to be doing nothing at the studios ?
Ans: The writer worked in a cubicle. He sat at his desk tearing up news papers day and night. So people thought that he was doing nothing.
5. Why was the office boy frustrated ? Who did he show his anger on ?
Ans: There was a man called Kothamangalam Subbu who was No.2 at the Gemini Studio. The office boy was convinced that he had greater talent than Subbu but he was given a chance due to his being a Brahmin. So he thought Subbu responsible for his neglect. He showed his anger on the writer.
6. Who was Subbu’ s principal ?
Ans: Subbu s principal was the hero of the film for whom Subbu worked and was loyal to him.
7. Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.
Ans: Subbu is described as a many sided genius. His four special abilities are:
(i) He had the ability to look cheerful at all the times even after having a hand in a flop film.
(ii) He was highly creative.
(iii) He could give directions and definitions in film making.
(iv) He was a poet.
8. Why was the legal adviser referred to as the opposite by others ?
Ans: The legal adviser was a member of story department. He had brought, about a sad end to the career of a heroine. He looked alone and helpless. He was a man of cold logic in a crowd of dreamers. So he was referred as opposite by others.
9. What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios ?
Ans: He wore clothes opposed to others. He was a sad looking man. He was a man of cold logic in a crowd of dreamers. It made him stand out from the others at Gemini Studios.
10. Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations ?
Ans: No the people at Gemini Studiosdid not have any particular political affiliations. They just wore Khadi and worshipped Gandhi Ji.
11. Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios ?
Ans: The Moral Rearmament Army was welcomed at the studios because the group was called an international circus. They werent very good on the trapeze and their acquaintance with animals was only at the dinner table,  but they presented two plays in the most professional manner.
12. Name one example to show that Gemini Studios was influenced by the plays staged by MRA.
Ans: MRA’s play ‘Jotham Valley’ and ‘The Forgotten Factor’ ran several shows in Madras and along with the other citizens of the city. The Gemini family of six hundred saw the plays over and over again. These are the examples to show that Gemini Studios was influenced by the plays staged by MRA.
13. Who was The Boss of Gemini Studios ?
Ans: Mr. Vasan was The Boss of Gemini Studios.
14. What caused the lack of communication be ween the Englishman and the people at Gemini Studios ?
Ans: Mr. Vasan wasn’t the editor of any of the known names of British publications in Madras, that is, those known at the Gemini Studios. Since the top men of The Hindu were taking the initiative, the Manchester Guardian or the London Times. Peculiar ways of speaking English and accent of words caused the lack of communication between the English man and the people at Gemini Studios.
15. Why is the Englishman’s visit referred to as unexplained mystery ?
Ans: The Englishman’s visit is referred to as unexplained mystery because no one knew what he was talking about .and his accent defeated any attempt to understand what he was saying. The poet looked pretty baffled too. It was because he too must have felt the sheer incongruity of his talk about the thrills and travails of an English poet.
16. Who was the English visitor to the studios ?
Ans: The English visitor to the studios was the English poet Stephen Spender.
17. How did the author discover who the English visitor to the studios was ?
Ans: It was a simple chance that the author was able to discover who the English visitor to the Studios was. The Hindu had published a tiny announcement about a short story contest organised by a British periodical by the name ‘The Encounter’. The author wanted to compete but before sending his ‘ story to England, he decided to know something about The Encounter. After all, it involved a considerable amount of money to send the manuscript to England.
With this intention, he went to the British Council Library. There he found several copies of the Encounter. When he read the Editor's name on them, he was pleasantly surprised. For it was Stephen Spender, the English poet who had visited the Studios. Thus the author discovered who the visitor
to the Studios was.
18. What does ‘The God that Failed’ refer to ?
Ans: ‘The God that Failed’ refers to the communism and the communist rule in Russia.
UNDERSTANDING THE TEXT
1. The author has used gentle humour to point out human foibles. Pick out instances of his to show how this serves to make the piece interesting ?
Ans: The author’s use of humour to point at human foibles can be seen in the following excerpts.
(i) “This gang of nationally integrated make-up men could turn any decent ‘ looking person into a hideous crimson hued monster with the help of truck-loads of pancake and a number of other locally made potions and lotions.”
(ii) “Seeing me sitting at my desk tearing up newspapers day in and day out, most people thought I was doing next to nothing. It is likely that the boss thought likewise too. So anyone who felt I should be given some occupation could barge into my cubicle and deliver an extended lecture. The ‘boy’ in the make-up department had decided I should be enlightened on how great literary talent was allowed to go waste in a department fit only far barbers and perverts. Soon I was praying for crowd shooting all the time. Nothing short of it could save me from his epics.’
(iii) “The lawyer was also officially known as the legal adviser, but everybody referred to him as the opposite.”
(iv) “Then one day The Boss closed down the story department and this Was perhaps the only instance in human history where a lawyer lost his job because the poets were asked to go home.”
(v) “Naturally, they were all averse to the term ‘Communism.’ A communist was a godless man; he had no filial or conjugal love; he had no compunction about killing his own parents or children; he was always out to cause and spread unrest and violence among innocent and ignorant people.
(vi) “Then the poet spoke He couldnt have addressed a more dazed and silent audience no one know what he was talking about and his accent defeated any attempt to understand what he was saying. The whole thing lasted about an hour, then the poet left and we all diSpersed in utter bafflement-what are we doing ?”
(vii) “The great prose-writers of the world may not admit it, but my conviction grows stronger day after day that prose-writing is not and can not be the true pursuit of a genius. It is for the patient, persevering drudge with a heart so shrunken that nothing can break it; rejection slips don’t mean a thing to him; he at once sets about making a fresh copy’ of the long prose piece and sends it to another editor enclosing postage for the return of the manuscript.”
(viii) I felt like I had found a long lost brother and I sang as I sealed the envelope and wrote out his address. I felt that he too would be singing the same song at the same time long lost brothers of Indian films discover each other by singing the same song in the first and in the final reel of the film. Stephen Spender! Stephen Stephen Stephenthat was his name.
2. Why was Kothamangalam Subbu considered No.2 in Gemini Studios ?
Ans: Kothamanglam Subbu was No.2 in the Gemini Studios because he was a man of great qualities and he used them all for the benefit of The Boss and the studios. He had the ability to look cheerful at all times even after having had a hand in a flop film.
Subbu was tailor made for films He was inspired when commanded. Film making was easy with a man like Subbu around. He gave direction and definition to Gemini Studios during its golden years. Subbu was a poet. He was capable of writing complex and higher sort of poems but he close to address his poetry to the masses. In many ways his success in films dwarfed his literary achievements. But he was content to turn his entire creativity to his principal’s advantage. These things made him very close and intimate with Boss and he became the most important person in the Studios after him.
3. How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at Gemini Studios ?
Ans: The author felt that the English poet was not at all understood by his audience at the Studios. At the end of his lecture, his listeners dispersed in utter Bafflement. They failed to understand what he said and why they themselves were there. They wondered what an English poet was doing in a film Studios which made films for the simplest sort of peeple. They  could never think of cultlvating a taste for English poetry.The poet looked quite baffled too. He must have also felt, the author says, the incongruity of his talk. He talked of thrills and travails of an English poet. Clearly his audience at the Studios had nothing to do with it.
4. What do you understand about the author’s literary inclinations from the account ?
Ans: The account says that the author is a good prose writer. He must have been a good story writer too because he sent his story for the story-writing competition to England.