Advertisement

Friday, 2 February 2018

NCERT SOLUTION FOR CLASS 12 FLAMINGO AUNT JENNIFER'S TIGERS

THINK IT OUT >>>

1. How do ‘denizens’ and ‘chivalric’ add to our understanding of the tiger’s attitudes ?

Ans: The word ‘denizens’ is used for those animals who are found in a particular place. The word ‘chivalric’ is used for ‘fearlessness and gracefulness’. Thus these words reveal tigers’ attitude of living in a particular place and of being fearless and graceful.

2. Why do you think Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool’ in the second stanza ? Why is she finding the needle so hard to pull ?

Ans: Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool and she is finding the needle so hard to pull because her marriage has killed her zest for life. She finds the working with wool and needle now a burden. Her hands are too busy with the domestic ‘duties.

3. What is suggested by this image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’.

Ans: The image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’ suggests that the marriage has oppressed Aunt Jennifer’s spirits. Wedding ring is the symbol of marriage and it burdens the lady with many responsibilities.

4. Of what or whom is Aunt Jennifer terrified in the third stanza ?

Ans: Aunt Jennifer’s hands are terrified of the responsibilities which the marriage has given her.

5. What are the ‘ordeals’ Aunt Jennifer is surrounded by ? Why is it significant that the poet uses the word ‘ringed’ ? What are the different meanings of ‘ringed’ in the poem.

Ans: Aunt Jennifer is surrounded by the ordeals of the responsibilities of her married life. Here the poet used the word ‘riged’ with a pun. The first meaning is, of course, that there is a ring in Aunt Jennifer’s fingers. The other meaning of the word is encircled. In that sense the phrase means that Aunt Jennifer’s hands were never free; They were always busy doing one thing or the other.

6) Why do you think Aunt Jennifer created animals that are so different from her own character ? What might the poet be suggesting, through this difference ?

Ans: The animals created by Aunt Jennifer express her desire. She wants to be free and graceful like a tiger.

7) Interpret the symbbls found in this poem.

Ans: The three main symbols in the poem are: tigers, fingers and ring. Tiger is the symbol of the Aunt’s suppressed desiresher desire for freedom. Fingers are a symbol of lifecompletely under control. Ring is the symbol of marriage and oppression.

8) Do you sympathise with Aunt Jennifer. What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer ?

Ans: We can't help sympathising with Aunt Jennifer. Marriage seems to have taken away all joy from her life She has become a slave who gives her life in performing domestic duties.